زمان: سهشنبه 01/10/1403
حاضرین: آقایان خدایی، بابایی و حسنی به صورت حضوری و آقایان و خانم ها دکتر شکوری، دکتر مختاری، دکتر خطیبی، نوری، محسن مرادی، فتح اللهی،ابراهیم اسماعیلی، اردشیر آقایی، ترک آبادی، تنگستانی، مهدی، موسی برار، خانی، محمد مرادی، شبانکاره، موسوی، امین، محسن دلکش، سلطانعلی، حمید رضا نصیری، مجید کوثری نژاد، مرتضی سجادی، حمیدرضا مرادی، فولادی نژاد، حکمی، محمد حسین محسنی، حسین ترکمانی، پردیس شریفی، مهدی معصومی، ابراهیم رهبران، علیرضا اسماعیلی، محمد خرم خرمی، مهرداد مرادی، سید جلیل انوری، گشمردی، زارعی، راسخی، حمید شمسی، هادی موسوی، دشمن زیاری، مباشر، مبارکیان، قنادیان، مرندی، میرزائی به صورت برخط
خلاصه مباحث:
1- در ابتدا آقای دکتر خدایی ضمن خوشامد به حاضرین و تشکر از قبول دعوت اتحادیه مواردی را در سه بخش اظهار داشتند:
- پیشینه و دلایل طرح درخواست
در این زمینه موارد ذیل مطرح گردید:
الف) کاهش تولید میگوی پرورشی در دو سال اخیر و خصوصاً کاهش تولید میگوی سایز کوچک.
ب) اهمیت صادرات محصول محصول با ارزش افزوده که خواست همه فعالان صنعت میگوی کشور است و عدم تامین سایزهای کوچک مورد نیاز صادرکننده که در سطح تولید امسال حجم بسیار کمی داشته است .
ج) ضرورت حفظ بازاری که به سختی به دست آمده و توسط رقبا پر خواهد شد.
در این ارتباط آقای دکتر خدایی اظهار نمودند که از نظر اتحادیه حفظ بازار صادرات میگوی با ارزش افزوده عملاً حمایت از تولید تلقی می گردد و مسلماً در صورت تولید در فصل آتی ضرورتی برای آن نخواهد بود.
- اهمیت بازار روسیه و ضرورت توجه به آن
ایشان با ارائه آمارهایی (جدول 1) اعلام نمودند که طی سالهای گذشته روسیه در صدر جدول صادرات میگوی ایران قرار گرفته و در هشت ماه نخست امسال علیرغم کاهش 2200 تنی صادرات میگو مقدار روسیه از 8997 تن سال قبل به 10175 تن افزایش یافته و سهم آن از 46 % به 59 % کل صادرات میگوی کشور رسیده است. نکته مهم آنکه به دلایل روشن امسال صادراتی به چین نداشته ایم و سهم 89 درصدی سه کشور اول وارد کننده میگوی ایران که در سال گذشته شامل روسیه (46 %) امارات (34 %) و چین (9 %) بوده عملاً در سال جاری به روسیه (59 %) و امارات (30 %) محدود شده است.
بر این مبنا لازم است در عین توجه به بازارهای دیگر و گریز از اتکای بیش از حد به بازار روسیه اهمیت این بازار خصوصاً از نظر محصولات ارزش افزوده را با حساسیت ویژه مورد توجه قرار داد.
1-3 عکس العملها نسبت به درخواست مطرح شده
پس از برگزاری جلسات اولیه مقرر شد درخواست اتحادیه به سازمان شیلات ایران منعکس گردد که طی نامه شماره 6034 در تاریخ 21 آبان سال جاری انجام شد. (نامه پیوست)
سپس معاونت آبزی پروری سازمان شیلات جهت اخذ نظر پرورش دهندگان محترم مراتب را به اداره کل ارسال نمود که ظاهراً به دلیل عدم آگاهی کامل از علل طرح درخواست با عکس العملهایی مواجه شد که در چند دسته بندی میشود.
الف) واکنشهای احساسی، تند و غیر کارشناسی
کلمات و عبارات غیر کارشناسانه ناشی از منفعت طلبی، تمامیت خواهی، طماعی، مفت فروشی و به دنبال منافع قشر خاص بودن و…
ب) انتقادات و گلایههای کلی
- صادرکنندگان طی سالهای گذشته، نقش لوکوموتیو پویا و کارآمدی را برای صنعت میگوی ایران ایفا نکرده اند. آیا موضوع ارزش افزوده، وجه پررنگی را در فعالیت های این بخش داشته است که حالا چنین درخواستی مطرح شده
- اگر بازار هدف، طالب میگوی ریز بوده، چرا رویکرد تولید قراردادی را در پیش نگرفته ایم تا پرورش دهندگان، سایز مورد نظر را تولید و به طرف قرارداد تحویل دهند؟
- مگر تولید ایران در بالاترین مقدار خود، چه سهمی را در بازارهای جهانی به خود اختصاص می داده که حالا با کاهش به دلیل بیماری، این نگرانی وجود دارد که این سهم از کف برود؟ یک برآورد ساده آماری مشخص می کند که این دلیل، چندان قانع کننده نیست.
- آیا با هزارتن واردات میگو و بازفرآوری آن، رقیب خوبی برای بازیگران جهانی خواهیم شد؟
- ورود موقت و صادرات مجدد اقتصادی نیست و مشتری که در چین یا اروپا یا خیلی کشورهای دیگر وجود دارد مگر نمی تواند خودش بخرد که بیاید از ما خرید کند؟
- همین امروز اگر در برخی بازارها میگو ما را بهتر میخرند به واسطه این است که سایزهای متوسط در خیلی کشورها تولید نمی شود و اگرنه قیمت ما در سایزهای درشت از قیمت اکوادور بالاتر می آید
- ما امروز بازارمان را به روسیه گره زده ایم و بی کیفیت ترین میگو که از نظر کیفی و سر قرمزی و غیره حتی دبی نمیبرد را میبرند روسیه و خیلی از پرورش دهنده ها امروز به جای پیشرفت، پسرفت کرده اند اینا زنگ خطر هستند.
- چرا سایز ریز چرا وجود ندارد؟ چون پرورش دهنده باید ارزان بفروشد و تولید این سایز غیر اقتصادی است.
- هر شرکتی متقاضی خرید میباشد همین الان هم میتواند این مقدار را در بازار داخل تهیه کنه.
- صورتیکه به قصد صادرات باشد هدف اصلی از واردات تهیه با ارز ارزانتر و فروش با ارز آزاد میباشد.
- این که اتحادیه پیگیر کار شخصی برای صنعت شود درست نیست درخواست اتحادیه فقط برای چند شرکت متقاضی میباشد و متاسفانه اتحادیه به دلایل نامعلوم وغیر کاشناسی همه ی صنعت را فدای چند شرکت کرده.
- متاسفانه هیات مدیره اتحادیه متشکل از ذینفعان اصلی صنعت صادرات میگونبوده و از کنار این صنعت منتفع میشوند و لذا اتحادیه نمیتواند محل مناسبی برای این درخواستها باشد.
ج) بیان کارشناسانه مخاطرات و ریسک ها
1- ج- مخاطرات بهداشتی و به روز
- ریسک ورود بیماری وجود دارد و واردات ضربه دیگری بر پیکره نحیف صنعت میگوی ایران است.
- اینکه امروز این بیماری در کشور به وجود آمد عامل این اتفاق چقدر مولد هایی بود که از تایلند وارد شد؟ آیا تا امروز کسی این مشکل را گردن گرفت یا اعلام کرد به صورت رسمی که بیماری به چه شکلی به وجود آمده؟ وقتی مشکلی پیش بیاید همه کنار میکشند.
- چه تضمینی وجود دارد این گردش کار و شرایطی که اتحادیه پیشنهاد کرده در عمل انجام شود؟
2-ج- مخاطرات قیمتی (سرکوب قیمت داخلی)
- اصلا بحث صادرات نیست مدتی هست که از سوی بعضی شرکت ها عنوان می شود که میگوی شما گران هست و می شود میگو را ارزانتر وارد کرد.
- برخلاف ادعا این محصول برای بازار داخل پیش بینی شده و ادعای صادرات شعاری بیش نیست.
- میخواهند میگو وارد کنند تا قیمت سر مزرعه را پایین بیاورند.
- این میگو به دلیل ضعف نظارتهای دولتی سر از بازار داخل در میآورد.
- وقتی راه واردات باز شود چه تضمینی وجود دارد که ادامه نیابد و صادر کننده به جای خرید از داخل به سراغ واردات نرود و اینطوری رقیب برای میگوی تولیدی پرورش دهنده ایجاد میشود.
3-ج- مخاطرات تجاری
- چگونه میشود کنترل کرد که همان میگوی ورود موقت صادر شود؟
- ممکن است میگوی وارداتی (مثلاً از هند یا اکوادور و …) از نظر کیفیت، رنگ، مزه، طعم و … با میگوی ایران متفاوت باشد و وقتی به نام ایران صادر شود اعتبار میگوی ما از دست میرود.
- اگر مثلاً تست آنتی بیوتیکی آن مثبت شد و ایران در فهرست کشورهای ممنوعه صادراتی قرار گرفت چه کسی پاسخگو است؟
- اگر فردا هریک از این بازارهای صادراتی که امروز با هزار مکافات و ریسک به دست اورده شده سر این میگو های وارداتی از دست رفت، زیان تولیدکننده را اتحادیه ودوستان متقاضی واردات می دهند؟
- واردات این مقدار (1000 تن) نقدینگی بالا می خواهد و از نظر تجاری غیرعملی است و از نظر بهداشتی هم همین طور.
د) پیشنهادات:
- خوب بود دلسوزان صنعت میگو پرورشی، تهدید بیماری را از راه های مناسب و کارشناسی شده به فرصتی عام تبدیل می نمودند:تولید قراردادی، هدف گذاری بازار در تولید محصول (تولید بازار محور)، پشتیبانی در زمینه اصلاح ساختار و … را کلید می زدند.
- در ایران مشخصاً فقط یک شرکت خط پخت میگوی استاندارد دارد و مجموعه شارین اگر واقعاً چنین ظرفیتی دارند و مشتری دارند و تعهد دارند، چه ایرادی دارد که بیاورند و پخت کنند و صادر کنند، استان ساحلی هم نیستند. مشکل بهداشتی هم پیش نمی آید. فقط امیدوارم برق کافی برای تولید این محصول رو داشته باشند. اگر واقعا ایشون مشتری و ظرفیت دارند چه ایرادی دارد که بیایند با چند تا پرورش دهنده قرار داد ببندند و میگو مورد نیازشان را تامین کنند.
آقای دکتر خدایی سپس از آقای محمدی دعوت کردند در خصوص درخواست واردات موقت و علل و دلایل آن توضیح دهند.
آقای محمدی
شرکت ما (شارین) قراردادهایی با طرف های روس دارد که موظف است در تمام طول سال میگوی پخت شده با سر و pd را تحویل دهد. در سال جاری ما هر آنچه توانستیم خرید در سایت های مختلف را انجام دادیم و الان هم هر چه سایز کوچک باشد خریدار هستیم چرا که در تامین این سایز برای تعهدات صادراتی خود مشکل داریم. متاسفانه این سایز الان کم است و اگر هم باشد به قیمتهایی پیشنهاد میشود که از مسکو گرانتر در میآید و به همین دلیل برای آنکه مشتری را حفظ کنیم نیاز به تامین سایز کوچک از طریق ورود موقت داریم. البته ما به مشکلات و خطرات واقف هستیم و ضوابط سازمان دامپزشکی را پرسیدهایم و مراعات خواهیم کرد چرا که یک واحد در خارج از مناطق تولید هستیم. در هر حال ما معتقدیم این کار برای حفظ بازار صادراتی است و در جهت تولید محصول ارزش افزوده است که همه به دنبال آن هستیم و مسلماً در صورت افزایش تولید دلیلی بر ادامه آن وجود ندارد.
سپس آقای دکتر خدایی ضمن تشکر از حضور مسئولانه جناب آقای دکتر شکوری از ایشان درخواست کردند موارد مد نظر خویش را بیان نمایند.
آقای دکتر شکوری
ضمن تشکر از اتحادیه بابت تشکیل این جلسه و بیان اینکه این جلسات سبب همگرایی و رفع ابهامات فی مابین بخش های مختلف صنعت می گردد اظهار داشتند که اصولاً در شرایطی که تولید میگو در حد مطلوب باشد ضرورتی به واردات نیست ولی در شرایطی که فعلاً پدید آمده و صادرکننده با کمبود ماده اولیه مواجه است شاید چاره ای نباشد که این کمبود در حد محدود به صورت ورود موقت انجام شود. آنچه از نظر همه ذینفعان و فعالان صنعت میگوی کشور مهم است بحث مخاطرات بروز بیماری است که بسیار بسیار مهم و غیر قابل چشم پوشی است. لذا ما به عنوان سازمان شیلات با نگرانی بر این موضوع نگاه می کنیم اما اگر ملاحظات بهداشتی مد نظر سازمان دامپزشکی رعایت شود و به هر حال چون آن سازمان مسئولیت نظارت های بهداشتی و حصول اطمینان از عدم بروز مخاطرات بیماری را دارد چنانچه آن سازمان تایید کند مورد بررسی کارشناسی قرار خواهیم داد . قطعاً منافع تمام حلقه های زنجیره صنعت به هم گره خورده و لذا نیاز به یک اجماع در این نوع تصمیم گیری ها هستیم.
در ادامه سپس برخی از دوستان مطالب و پیشنهادات خود را مطرح کردند که موارد مهم آن به طور خلاصه گزارش می گردد:
آقای محسن مرادی
- بحث این است که به هر حال ما بخواهیم تعهدمان به بازار روسیه را تامین کنیم. حالا برای خارج شدن یک مقطعی از یک بحرانی، از یک فشاری و از یک قراردادی به نظرم چیز بدی هم نباشد ولی باید دید آیا لطمه نخواد زد؟ آیا همین شیب متاسفانه سقوطی که ما در تولید داریم و میلیاردها دلار برایش هزینه شده و بخشی از آن هم معطل هم مانده ، همین هم به مخاطره نخواهد افتاد بود؟
- اگرچه ورود موقت میگو درخواست شده و یک مسکن است و نمی شود با آن مخالفت کرد اما تا ساختارها درست نشود و نتوانیم میگو از سایز ریز تا سایزهای درشت را تولید کنیم مشکل به صورت اساسی حل نمی شود.
آقای مهدی معصومی
- درخواست مطرح شده منطقی است چرا که واحد فراوری سرمایه گذاری کرده و مشتری دارد و اگر ماده اولیه نباشد عملا نمی تواند تعهداتش را انجام دهد.
- اگر در تولید مشکل داریم با واردات این 1000 تن نمی توانیم آن را حل کنیم. الان در بوشهر مزارعی هستند که در 7/0 هکتار 60 تن تولید کردند باید این مسیر را برویم.
- اگر امروز یک شرکت تقاضای واردات دارد، دیگران هم می آیند و تقاضاهای دیگری برای واردات مطرح می کنند اما اگر تولید را پایدار کنیم و پرورش دهنده طبق قرارداد تولید کند این مشکل حل می شود. امسال میگوها سایز درشت در انبارها مانده چون زیاد تولید شده و سایز ریز کم شده است.
- چرا بازارهای اروپایی را از دست دادیم؟یا چین که دامپزشکی مجوز صادرات نمی دهد؟ لذا خیلی از بازارها را به دلیل عدم صدور مجوز دامپزشکی از دست داده ایم.
- اصلا من نه موافقت و نه مخالفتی ندارم ولی باید بدانیم اگر مشکل ما امروز بحث تولید است با واردات مشکل حل نمی شود و بلکه بدتر هم می شود. اگر ما این مسئله تولید را حل کنیم خیلی بهتر می شود.
آقای دکتر مختاری
- بیش از یک سال است که به دلیل کاهش تولید با مشکل تامین نیاز بازارهای صادراتی مواجه هستیم و لذا ناچار هستیم مثل بقیه کشورهای دنیا به واردات هم فکر کنیم.
- دفتر بهبود کیفیت و معاونت آبزی پروری و دامپزشکی و اتحادیه جلساتی داشتیم و دامپزشکی اعلام آمادگی نمود که در استان های غیر ساحلی این امکان فراهم شود که ورود موقت شود. ما حتی مراکز فراوری در البرز و آذربایجان داریم که می توانند از طریق ورود موقت تولید ارزش افزوده داشته باشند.
- نهایتا برای حفظ سهم بازار برند ایرانی در فروشگاه های زنجیره ای روسیه نظر ما این شد که آن بخشی که امکان تولیدش وجود نداشته ( سایز 80 تا 120 در ایام غیر تولید با هدف ایجاد ارزش افزوده و صادرات مجدد) برای حفظ بازار و از دست ندادن آن از طریق واردات تامین شود.
آقای تنگستانی
- آقای خدایی، آقای محمدی شما چه تضمینی برای ورود بیماری جدید ناشناخته میدهید؟ اما و اگری در که در خصوص واردات مولود تایلندی پیش آمد برای صنعت میگوی ما کافی است و با واردات این 1000 تن میگو بار دیگر ما را نابود نکنید.
- آقای شکوری فرمودند ما امید داریم و مثبت اندیش هستیم و نظر مثبتمان را اعلام میکنیم. آیا اگر شما استعلامی گرفته اید بفرمایید کدام استان موافق است؟
- آقای شکوری تولید 40 هزار تنی پارسال که به 10 هزار تن رسیده چه اقدامی انجام داده اید؟ تعهد اخلاقی به چه درد میخورد؟ آیا دامپزشکی توانست بیماری که از محل مولد وارد شد را کنترل کند؟ تا میگوی وارد شده را کنترل کند؟ چرا دامپزشکی اجازه صادرات به چین را نمیدهد؟ که به حق هم هست چون آن ها می خواهند بیماری وارد نشود.
- آقایانی که میگویند مشتری میگوی ارزش افزوده دارند.
- برای ورود موقت ارز مبادلهای وجود ندارد که الان اختلاف آن با آزاد 13000 تومان است و لذا به این کار نمیتوانید برچسب ارزآوری بزنید و ایشان ارزبری میکنند و تغییر ساختاری که همه همکاران اشاره کردند ربطی به صنعت میگوی پرورشی ندارد و ارزش افزوده هم ایجاد میکنند و صرفاً منافع شخصی است.
- یک الزام است که ظرفیت موجود در را باید به سمت تغییر ساختار ببریم و به این طریق میتوانیم ضریب تولید را افزایش بدهیم و نیازهای صادراتی را پوشش دهیم. آن گاه نخواهیم به دنبال واردات برویم .تولید هر ساله در حال افت است و اگر دولت حاضر به تامین منابع نباشد و مسائل را تبیین نکند همین تولید اندک هم از دست خواهد رفت.
- آقای دکتر خدایی شما که به بدنه دولت دسترسی دارید به داد ما برسید.
آقای سلطانی
- حتما باید تجارت آزاد در کشور ما جا بیفتد که دچار مشکلاتی که در صنایع دیگر اتفاق افتاده نشویم. الان در واردات ماهی تجاری هم که شیلات ممنوعیت اعلام نموده میبینیم که با افت سرانه مصرف مواجه هستیم.
- اینکه شرکت شارین ارزش افزوده ایجاد میکند باعث افتخار صنعت ماست و باید کمک کنیم که این مسیر را ادامه بدهند و البته شرکت دریازاد هم تولید و صادرات میگوی پخت شده و سوخاری دارد . چند سال است که برای میگوی سوخاری ما مشتری داریم که از ما ماهیانه یک یا دو کانتینر درخواست دارد اما متاسفانه به علت عدم موجودی آن سایز در بازار امکان تامین نداریم و قابل برنامه ریزی نیست.
- اگر این ورود موقت باز شود نه تنها شارین بلکه خیلی از همکاران منتفع خواهند شد و همین هم باعث رونق تولید میشود .تولید کننده وقتی ببیند که صادر کننده بازاری را فراهم کرده و نیاز به محصول دارد و لذا تولید را به سمت آن سایز خاص میبرد، کما اینکه سالهای سال این کار را انجام شده و الان هم در حال انجام است.
- اما دغدغه همه ما این است که خدای ناکرده بیماری جدیدی وارد نشود. من نمیدانم غیر از دامپزشکی چه روشی و سیستمی را می شود پیاده سازی کرد که کنترلها به نهایت خود برسد. اگر جمع بندی این شود که ورود به موقت شود به نظرم کمیتهای را تشکیل بدهیم متشکل از پرورش دهندگان، صادر کنندگان با محوریت اتحادیه که بازرسیهای مضاعف را انجام دهد تا نگرانیها کاسته شود.
- در خصوص ارز هم که صحبت شده ارز توافق بین خریدار و فروشنده است و خب چندان با بازار آزاد ارز تغییری نخواهد داشت. اما شرکت شارین و بقیه همکاران از محل صادرات خودشان که واردات میکنند که باز خود نوعی رونق صنعت است که صادر کننده آن آبزیان ارز را به خود صنعت بدهد.
آقای دکتر کوثری
- گفته شد دامپزشکی کشور جلوی صادرات میگو به چین را گرفته است .همه عزیزان مستحضر هستند صادرات تابع مقصد است و کشور واردکننده تعیین میکند که شرایط صادرات چه باشد .به طور کلی در بخشنامهها و دستورالعملهای دامپزشکی که معمولا از OIE گرفته میشود.کشورهایی که میگو پرور هستند در صورت داشتن بیماری حق انتقال میگو به آن کشورها را ندارند.
- در خصوص واردات به ایران هم من همیشه یک موضوعی را به دوستان عرض میکنم آن هم این است که ما باید بدانیم که کجا کار میکنیم . به من مجوز میدهند و می گویند در هر هکتار با داشتن هواده ۴.۵ تن میتوانی تولید کنی و ۴۵۰ هزار قطعه میگو میتوانی بریزی ولی من یکباره ۶۰ تن میگو تولید میکنم و نه تنها جلوی من را نمیگیرند بلکه تشویق هم میشوم بدون آن که بررسی شود آن سایتی که بر روی آن کار میکنیم آیا کشش این حجم را دارد یا خیر؟
- متاسفانه ما در کشورمان خیلی قانون گریزیم و خواسته یا ناخواسته این قانون گریزی را هم تشویق میکنیم لذا در سال ۱۴01 توانستیم ۶۰ هزار تن میگو تولید کنیم . الان باید خیلی با احتیاط جلو برویم. برخی دوستان که اشاره میکنند مولدهایی که وارد کردهایم درگیر بیماری بودند من دخالت نمیکنم اما شاید هم همین باشد ، لذا اگر بیماری به یک کشور آمد خلاص شدن از دست آن به همین راحتیها نیست .
آقای حمید رضا مرادی
- رقابت باید آزاد باشد، هزار تن شاید در تجارت جهانی عددی نباشد اما برای یک شرکت عدد خیلی خوبی محسوب میشود لطفاً این عدد را با تولید جهانی مقایسه نکنید و بهتر است این را با ظرفیت تولیدی یک سال یک کارخانه مقایسه کنیم.
- یک سوال از جناب محمدی دارم که شما برای منافع شرکت هیئت مدیره و کارگران خودتان که درخواست واردات میگو را دارید اگر من که میخواهم منافع ۸۰ میلیون ایرانی را در نظر بگیرم و بگویم که محصولاتی مثل میگو و ماهی بستهبندی شده و آماده با قیمت کمتر وارد کشور کنم شما چه برخوردی با من میکنید و من به عنوان یک بازرگان محصولات متنوع رنگارنگ بستهبندی شده و آماده و حاضر وارد بازار ایران کنم.
آقای اسماعیلی
- من به اتحادیه تبریک میگویم و همانطور که قبلاً هم عرض کرده ام اتحادیه در یک اتاق کاملا شیشهای قرار دارد و تمام مکاتبات و جلسات را گزارش می کند و این خیلی ارزشمند بوده و برای ما یک درس بزرگ است که تمام کارهایمان همینطور شفاف باشد. در همین جلسه برای من خیلی جالب بود که افراد مخالف و موافق صحبتهای خودشان را کردند و این قطعاً در تصمیم گیریهای آینده اتحادیه تاثیرگذار خواهد بود.
- من به موضوع ورود نمیکنم چون چیزی از فرآوری و صادرات نمیدانم فقط این را میدانم که اگر کسی خام فروشی را تبدیل به ارزش افزوده کند باید به او ارزش و بها داد که کسی توانسته باعث رونق سایر حلقهها هم شده باشد، اگر یک تکثیر کننده سود کند فروشنده نیز سود خواهد کرد.
- در میان صحبتهایم چند نکته میخواستم عرض کنم هنوز برخی از دوستان خوب ما در مورد سلامت مولدین وارداتی در سه سال اخیر ابهام دارند و در همین راستای روند پیش روی شما خواستم بگویم که همچین وبیناری برای مولدین بگذارید ما تمام این استنادات و شواهد دوستان را خواهیم شنید و بارها هم به آن پاسخ دادهایم و اگر کسی هنوز در ابهام باشد میدانم که چطور باید قانع کرد در واقع برنامههای ابهام زدایی و شفافسازی شما به سایر حلقهها هم نفوذ کند خیلی از مشکلات حل میشود.
- هم مولدینی که سه سال پیش ما وارد کردیم و باعث شد که بیماری لکه سفید کنترل شود و هم مولدینی که امسال وارد شد تمام اینها به صورت شفاف بررسی شود و دوستان متوجه شوند که چه روندی بوده هست و خواهد بود متشکرم.
آقای نوری
- این که گفته شد به ورود موقت ارز تعلق میگیرد کاملاً اشتباه است.
- از سوی دیگر درست است که منافع شخصی در این ورود موقت وجود دارد اما به این توجه کنید که وقتی میخواهیم به بازار خرده فروشی یک کشور ورود کنیم قطعاً با سرمایهگذاری که آن شرکت میکند ناگزیر است که به هر نحوی محصول خود را تامین نماید.
- ما سالیانه در نمایشگاههای روسیه حضور مییابیم اما همچنان خام فروش هستیم و ارزش افزودهای ایجاد نمیکنیم علی رغم اینکه این کشور درگیر جنگ است اما برای ورود به فروشگاههای زنجیرهای و خردفروشی روسیه موفق نبودیم وقتی با طرف روس که تامین کننده خرد بازار روسیه است وارد مذاکره میشویم نخستین درخواستش تامین میگو در طول سال است و ما متاسفانه هیچ وقت نتوانستیم این مشکل را برطرف نماییم چرا که در کشور ما میگو در تمام طول سال نیست در بعضی از سالها که میگو در طول سال بوده آن سایز مد نظر بازار خارجی را نداشتیم
- بحث تولید قطعاً برای ما همه ما مهم و حیاتی است چرا که سرمایه گذاری کلانی صورت گرفته و دغدغهها و نگرانیهای دوستان به حق است و باید حتماً لحاظ شود منتها به جای قطع واردات به دنبال راهکاری باشیم که با حداقل ریسک این مهم اتفاق بیافتد.
- در ایران، تولید یک سیستم بسته و کاملا کنترلی نیست الان مراکز تکثیر ما در حال فعالیت هستند و اگر بخواهیم بروز این بیماری را صرفاً در ورود مولد ببینیم احتمال بروز بیماری همیشه وجود دارد و هیچ وقت صفر نمیشود چرا که ممکن است در سالهای بعد بیماریهای نوظهور را به خاطر شرایط محیطی و آب و هوایی داشته باشیم؛ کما اینکه کشورهای دیگر در حال اتفاق است. مگر داروهایی که در مراکز تکثیر استفاده میکنیم تماماً کنترل میشود ؟ و آیا همه از مبادی قانونی وارد کشور میشود؟ بنابراین هیچ وقت ۱۰۰ ٪ نمیتوانیم بروز بیماری را به مولد ربط بدهیم.هرچند این بروز بیماری از طریق مولد هم کاملاً رد نمیشود پس در کنار تولید به حفظ بازار و توسعه بازار هم توجه داشته باشیم.
آقای سعید محمدی
- در پاسخ به آقای مرادی عرض می کنم که تجار هم میتواند بروند و واردات بکنند، بله چرا که نه؟ میتوانند انجام دهند.
- و اینکه ما میگوییم که چرا وارد بشود یا نشود یک بحث فرعی است . همین الان از دوستان حاضر در گروه لطفاً هزار تن میگو تا آخر سال به بازار عرضه کنید با تمامی سایزهای ممکن. لطفاً تا پایان سال ۱۰۰۰ تن میگو به ما بدهید و دیگر نیاز نیست که ما واردات (سایز ریز) انجام بدهیم.
- بعضی اشخاص در انبارهایشان میگو دارند اما نمیفروشند و منتظرند گران شود و بعضاً قیمت هم که میدهند قیمت پیشنهادی آنها از مسکو گرانتر میافتد.
- بعضی از دوستان هم نگران بیماری هستند، کارخانه ما در استان ساحلی قرار ندارد ما در البرز هستیم و میگویی که ما وارد میکنیم هیچ ارتباطی با استانهای ساحلی ندارد و زمانی که ما میگو را فراوری میکنیم در دمای ۸۰ درجه و پخت انجام میدهیم تمام باکتری و ویروسهای اگر احیاناً موجود باشد از بین میرود.
- ارز نیمایی هم نمی خواهیم و در قبال صادراتمان میگو وارد میکنیم و همان دلار آزاد است و به دلار نیمایی هیچ ارتباطی ندارد . ما دوست داریم که در کشورمان کار انجام شود امسال هم ۴۰۰ تن میگوی ارزش افزوده به روسیه ارسال کردیم.
- لطفاً همه نگاهمان را بلندتر کنیم و با دقت بیشتری نگاه کنیم. کار دنیا زمین نمیماند و باید ببینیم که در کشورهای دیگر چه کارهایی انجام میدهند، در اول بحثم نگرانیهایم را گفتم ما این بازار را با چنگ و دندان به دست آوردهایم و باید خودمان را برسانیم و اگر یک کانتینر هم عقب بمانیم جایگزین میکنند. ما هدفمان مردم وکارگران و نیروی کار هستند و باید صلاح تمام این جمع را ببینیم و فقط به فکر منافع خودمان نباشیم.
آقای مفتح
- ما به عنوان صادرکننده یک حلقهای از حلقههای صنعت پرورش و تجارت میگو هستیم. ما خریدار میگو نیستیم که اگر سایز پیدا شد که خیلی هم عالی اگر هم پیدا نشد خرید نکنیم.
- ما باید یک کار و برنامهای هم برای سایزهایی که فروش خودمان است داشته باشیم و طوری نباشد که مشتریان ما فقط سایز ریز را فقط ببرند. آن وقت برای فروش سایز درشت به مشکل میخوریم. باید علاوه بر سایزهای پرفروش ، سایزهای کندفروش را هم در برنامه خودمان داشته باشیم ، لذا ما به عنوان حلقهای از این صنعت، خریداران خارجی را ترغیب کنیم که سایزهایی که موجود در انبار داریم را هم خرید کنند.
آقای محسن مرادی
- میخواستم یه نکته در تکمیل فرمایشهای محمدی عرض کنم. دوستان پرورش دهنده که همیشه سنگ زیرین این صنعت هستند، دغدغه دارند و به حق هم هست ولی من میخواستم از آنان خواهش کنم از یک منظری دیگر هم موضوع را ببینند. دیدگاه دوستان به سمتی نرود که اگر امثال آقای محمدی و دیگر دوستان صادرکننده نباشند. آن گاه ما این محصول را اصلاً چکار کنیم؟
- سال هایی که اشاره شد که 50000 تن تولید داشتیم خود بنده از محل تولید شارین بازدید داشتم و اتفاقاً ما صادرات فرانسه را داشتیم و از حق هم نباید بگذریم که حجم قابل توجهی میگوی استان هرمزگان را ایشان پوشش دادند و با همین کارهای هنرمندانهای و سرمایه گذاری که کردند توانستند میگوهایی که به درد هیچکس نمیخورد را صادرکنند.
- باز هم عرض میکنم مخالف این واردات نیستم ولی فرصت خوبی است که بنشینیم و مسائل را همین جا به عنوان یک پکیج ببینیم.
- مشکل اصلی ما بحث فرهنگ است و متاسفانه فرهنگ تولید چشم بسته! حالا بحث مولد مطرح می شود، در دنیا غیر از 2 یا 3 برند معتبر مولد سازی مگر بیشتر داریم؟ این همه کشورهایی که تولید میگو می کنند چه کار میکنند؟ خب بحث مولد از موارد مرسوم است که در همه دنیا پخش می شود اما وقتی که تولیدکننده آسیب دید و شفافسازی نمی شود خب ذهن ها متاسفانه می رود به این سمتها. حالا آسیبش را هم باید آقای مهندس اسماعیلی ببیند که با هزار مکافات خون دل سال اولی که کمک کردن و واقعاً تحول ایجاد کردند هیچکس نمی گوید دستت درد نکنهد. خب الان که این مورد پیش آمده هنوز معلوم نیست از غذا بوده، از کرم خونی بوده ، از کجا بوده؟ هنوز نتونستیم این را بفهمیم و این آسیب میزند
- آقای محمدی مقابل بنده نیست، من تولیدکننده خوراک یا آقای اسماعیلی اگر نباشند، یا مولدی نیاید، من مرادی حتی خوراکش را هم نمی توانم تولید کنم و رو به شکستگی خواهیم بود. چیزی که صنعت دامداری و دامپروری ما را نجات داده وجود این زنجیرههاست که حتی حالا 2-3 وزیر ما عوض شده تازه به این رسیده اند و این ترجمان را توانستند وارد واژه ها و ادبیات شیلاتی بشنود ولی به آن پرداخته نمی شود.
- من خواهش میکنم الان فرصت خوبیه که شما دارین طرح می دهید؛ مسئولین را حساس بکنید که ما باید به سمت زنجیرهها برویم. آقای محمدی حتماً باید بیایند وارد بحث تولید شوند. من با دیدگاه ایشان آشنا هستم و همین جا خواهش می کنم کنار کار فراوری وارد حلقه های دیگر هم بشوند.
- نکته مهم همینه، برزیل چطور به کل دنیا مرغ صادر میکند؟ یا کشور ترکیه کنار ما چه جور کار می کند؟ چون زنجیرهها و همین حلقهها هستند و من فکر می کنم این موضوع را اگر بخواهیم دو جانبه به آن بپردازیم به نتیجهای نخواهیم رسید.
- انشاءالله (برای این بحث واردات موقت) یک کار کارشناسی بشود و در قالب یک پروتکلی انشاءالله که صلاح کل صنعت باشه نه آن که بعد از 35 سال ما هنوز صحبت از 100000 تن تولید ماهی در قفس در هرمزگان می کنیم و دریغ از بچه ماهی که الان قفس ها خالی هست. ضرر این هاست.
- از خیانت حرف زده شد ؛ خیلی عذر میخواهم خیانت این است که الان یک کمپانی ترکیه ای که می خواهد بیاید در این کشور سرمایهگذاری کند ولی لنگ 4 هکتار زمین هست که این شرکت بیاید و مولد سازی کند. متاسفانه مشکل جای دیگری است و این جور مواقع به جان هم می افتیم و نمیگذاریم که کار به خوبی پیش برود.
آقای دکتر مختاری:
- من از شما تشکر میکنم که یک بخشی از کارهایی که دفتر ما باید انجام میداد شما دارید زحمتش را به دوش می کشید. بنده سپاسگزار هستم به هر حال این ورود موقت یک پیشنهاد هست که به صورت آزمایشی برای حفظ سهم بازار برای ایجاد ارزش افزوده و استفاده از ظرفیتهای موجود کارخانه ها هست. حالا اگر با معاونت آبزی پروری به این نتیجه برسیم که حجم و مقدار مورد تجدیدنظر قرار بگیرد بحثی نداریم.
- من یک پیشنهادی هم دارم. من نمیدانم در روسیه آیا میگوی پرتودهی شده را میپذیرند یا خیر؟ اگر می پذیرند در واقع با گاما رادیشن را میتونیم از کشورهای دیگر وارد کنیم و یک مقداری گرانتر هست ولی چون تضمینی هست و عاری از بیمای هست و دیگه این مباحث پیش نمی آید. به هر حال این هم یک موضوعی هست که بد نیست بررسی شود چون سازمان انرژی اتمی در حال برنامه ریزی تاسیس ایستگاه پرتودهی الکتریکی است.
آقای دکتر خدایی
از همه دوستان تشکر می کنم؛ وقتی همه با هر دیدگاهی مسائل شان را مطرح میکنند، در فضایی دوستانه سوالات کارشناسی مطرح می شود و پاسخهای کارشناسی داده می شود، این میتواند یک برآیند خوبی را برای ما داشته باشد. تمام پیشرفتهایی که در صنعت میگو ما داشتیم را به یاد بیاوریم. نگاه کنیم که کجا بودیم و الان کجا هستیم. در شرایطی که این همه تحریم داریم و ما افتخار میکنیم به صنعت مان که تونستیم این پیشرفت ها را داشته باشیم. الان آمارهای صادرات میگوی ما به 23 کشور دنیا هست (در طول چند سال گذشته ) و کدام بخش از صنعت کشاورزی ایران توانسته یک چنین وضعیتی داشته باشد؟ اینها جنبههای مثبت ماست و باید موفقیتهای مان را فراموش نکنیم.زحماتی که صادرکنندههای ما کشیدند، زحماتی که کارخانجات خوراک ما داشتند، مشکلاتی که مراکز تکثیر ما داشتند و برطرف کردند، خون دلهایی که پرورشدهندههای ما خوردند و….. از روزی که ما شروع کردیم ما ضریب تبدیل غذای مان 3.5 به یک بود، بازماندگی مان زیر 50% بود. ما روزهای اول از 179 تا بچه میگو یک کیلو میگوگرفتیم، من خودم (حالا یک مقدارش ضعف مدیریت خود بنده بود ولی به قول معروف واقعا نابلدی هم بود) ولی واقعا تجربه کردیم. الان مثلاً شاید با 70، 80 یا 60 سال بچه میگو به یک کیلو میرسیم اینها پیشرفتهای ما بود. در بحث بازار، ما یک زمانی فقط کشورهای همسایه را داشتیم. اروپا به ما رو آورد اما به دلیل مسائل تحریمی و مشکلات تعرفهای نتوانستیم خیلی با آن ها کار کنیم و الان باید این مشکل را برطرف کنیم. چین که خودش مهد تولید میگو هست، ما توانستیم به آن کشور و به ویتنام و به تایلند صادرات داشته باشیم. اینها پتانسیلهای ماست. طبیعتاً باید این ظرفیتها را استفاده کنیم .
این گفتگوهایی که امروز انجام شد را یک جمعبندی میکنیم وگزارشی را آماده میکنیم، خدمت هیئت مدیره من اعلام میکنم و بعد درخواست جدیدی را خدمت سازمان شیلات اعلام میکنیم. امیدوار هستیم که این پیشنهادات مورد تایید پرورشدهندههای عزیز و معاونت آبزی پروری هم قرار بگیره باز هم از همه دوستان تشکر میکنم و سپاسگزارم خدا نگهدار.