شیلنا شیلنا

شیلنا، اخبار آبزیان در یک نگاه

ایران، تهران

خیابان جنت آباد مرکزی، خیابان یازدهم، پلاک ۸
سازمان شیلات ایران ماهی ماهیان خاویاری مزرعه پرورش ماهی

راهبردهای دولت چهاردهم برای حفظ جایگاه مازندران در تجارت جهانی خاویار

ساری- ایرنا- توسعه اقتصاد شیلاتی با ماهیان خاویاری به عنوان یکی از طرح‌های اقتصادی راهبردی از سوی مسوولان امر در دولت چهاردهم با تخصیص اعتبارات ملی برای تکمیل مرکز صنایع تکمیلی و پایانه محصولات خاویاری جویبار، در آینده نزدیک مسیر فرآوری و صادرات مشتقات مروارید سیاه خزر را فراهم خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مازندران با توجه به در اختیار داشتن بیشترین ساحل جنوبی دریای خزر و وجود رودخانه‌های متعدد یکی از استان‌های پیشرو در آبزی‌پروری و فعالیت‌های شیلاتی است. سالانه حدود ۳۰ هزار تن انواع آبزیان تولید شده در این استان به سایر نقاط کشور و از ماه های گذشته با برنامه‌های اصولی دولت چهاردهم با وجود فشارهای خارجی و تحریم به خارج از کشور نیز صادر می‌شود.

همسایگی با دریای خزر در نوار ساحلی به طول بیش از ۴۰۰ کیلومتر و وجود ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در این استان با اشتغال حدود چهار هزار و ۲۰۰ نفر و همچنین فعالیت بیش از سه‌هزار و ۴۰۰ مزرعه آبزی‌پروری سبب شده که مازندران بیشترین سهم را در فعالیت‌های شیلاتی جنوب دریای خزر داشته باشد.

در هفته های اخیر به منظور افزایش توان تولید مازندران در صنعت شیلات و کاهش وابستگی درآمدهای شیلاتی به صید مستقیم از دریا، اقدامات گسترده‌ای از جمله حمایت از سرمایه‌گذاران، گسترش شرایط و فرصت‌های آبزی‌پروری و افزایش توان تولید آبزیان در استان در دستور کار قرار گرفت و نتیجه اقدامات انجام شده در کنار توجه به افزایش چندین برابری تولیدات، اشتغال و درآمدهای مرتبط با صنعت شیلات تاکید مسوولان امر در تخصیص اعتبارات ملی برای تکمیل مرکز صنایع تکمیلی ماهیان خاویاری در این دیار بسیار دارای اهمیت است.

آخرین اقدام توسعه‌ شیلاتی که در مازندران وارد گام اجرا شده، جهش در ساخت مرکز فرآوری و صنایع تکمیلی در نخستین مرکز شیلاتی دارای زنجیره کامل پرورش ماهیان خاویاری با فناوری‌های مدرن و به روز این صنعت بوده در سواحل جویباری خزر است و اکنون حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و قرار است با سرمایه‌گذاری ۲۰ هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی، اشتغال‌زایی مستقیم برای ۲۵۰ نفر ارمغان آن باشد.

آنچه که در تحلیل پیشرفت فیزیکی این طرح عینیت دارد دغدغه مسوولان استانی برای تسریع در تکمیل این طرح است و استاندار مازندران هم چندی پیش در سفر شهرستانی به جویبار از محل طرح در دست ساخت طرح فرآوری و بسته بندی مشتقات ماهیان خاویاری بازدید کرد و در این بازدید یوسف نوری دستورات لازم را برای تکمیل آن با پیگیری‌های مستمر مسوولان محلی در سطح استانی و ملی و همچنین تاکید بر رفع موانع اداری صادر کرد.

با این وجود در کنار دغدغه مسوولان استان برای توسعه اقتصاد شیلاتی در مازندران مروری مختصر بر عملکرد و اقدامات این حوزه در مازندران در ماه های اخیر نشان می‌دهد که فعالیت‌های حمایتی و توسعه‌بخش انجام شده مربوط به این صنعت در مازندران طی این بازه زمانی با وجود موانع طبیعی و غیرطبیعی متعدد، بسیار چشمگیر بود چراکه مرواید سیاه که سال‌های سال از دریای خزر کوچ کرده بود دوباره به زادگاهش بازگشت و به عنوان سوگلی سوغات مازندران راهی بازارهای جهانی شد و ماه های اخیر هم حدود ۱.۵ میلیون دلار برای این دیار زرخیر ارزآوری داشت.

راهبردهای دولت چهاردهم برای حفظ جایگاه مازندران در تجارت جهانی خاویار

تاکید برنامه هفتم توسعه در جهش تولید خاویار

همچنین سازمان شیلات کشور در آماری که در تیر ماه سال جاری در اختیار رسانه ها قرار داد آورده است که برنامه‌ریزی برای تولید ۱۴۰ تن خاویار و ۲۰ هزار تن گوشت ماهیان خاویاری در برنامه هفتم توسعه در کشور وجود دارد و سال گذشته حدود ۴.۷ تن خاویار به ارزش سه میلیون و ۲۰۰ هزار دلار به ۳۸ کشور صادر شد.

همچنین در این گزارش آمده است به دلیل محدودیت منابع آبی در کشور قرار است برای تحقق برنامه هفتم توسعه افزایش تولید به صورت مگاپروژه در کنار منابع آبی معتبر همچون دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و سواحل اجرایی شود. طی سال‌های ۳۹۱ تا ۱۳۹۲ حدود ۲۵ مزرعه خاویاری در کشور وجود داشت و در طرح توسعه‌ای مزارع تولید ۱۵۰ تن خاویار و ۱۰ هزار تن گوشت ماهیان خاویاری در یک بازه زمانی ۱۰ساله در کشور پیش‌بینی شد که این امر قبل از سال ۱۴۰۴ تحقق یافت و تا پایان سال ۱۴۰۲، تولید خاویار کشور به ۲۱ تن و گوشت ماهیان خاویاری به ۱۱ هزار تن رسید.

این گزارش می افزاید که تا پایان برنامه هفتم باید تولید گوشت خاویاری به ۲۰ هزار تن و خاویار به ۱۴۰ تن برسد و استان‌های مازندران و گیلان رتبه اول و دوم کشور در تولید گوشت ماهیان خاویاری و خاویار را به خود اختصاص داده‌اند و اکنون ۲۰ استان در حوزه استحصال گوشت ماهیان خاویاری و ۱۲ استان در بخش استحصال خاویار فعالیت جدی دارند.

میدان داری مازندران در تولید خاویار

همچنین استاندار مازندران گفت: بیش از ۵۰ درصد فراوردهای شیلاتی و همچنین خاویار کشور با برنامه ریزی اصولی دولتمردان و بخش خصوصی در این استان تولید می‌شود.

یوسف نوری در آیین بهره برداری از ماهیان استخوانی دریای خزر در لاریم جویبار اظهار کرد: با توجه به شرایط اقلیمی مازندران و نیروی انسانی توانمند این خطه از شمال در بخش تولید آبزی پروری به دستاوردهای خوبی رسیده است.

وی گفت: در این استان زنجیره پرورش، افزایش ذخایر راهبردی به همراه افزایش صادرات به درستی انجام می شود که این امر ضمن اشتغال آفرینی در امنیت غذایی کشور نقش آفرین است.

استاندار مازندران با اشاره به این که رهاسازی ماهیان استخوانی در رودخانه های این استان به خوبی انجام می شود، اظهار کرد: اگر بخواهیم به آینده شغلی در این صنعت امید وار باشیم افزایش ذخایر راهبردی باید در دستور کار باشد.

نوری ادامه داد: عملکرد تعاونی ها در شیلات می تواند برای بخش های دیگر یک مبنا باشد و این امر در به کارگیری همه ظرفیت ها در جهت افزایش تولید اثر بخش است.

راهبردهای دولت چهاردهم برای حفظ جایگاه مازندران در تجارت جهانی خاویار

وی ادامه داد: تجربه تولیدی در این استان نشان داد که هر چه برای مازندران سرمایه گذاری شود آورده اقتصادی آن چند برابر بیشتر خواهد شد.

این مقام مسوول تصریح کرد: رفع مشکلات صیادان از برنامه های جدی دولت محسوب می شود که تلاش می کنیم با ارائه تسهیلات و خدمات مطلوب برای آنها گره گشایی حاصل شود.

به گزارش ایرنا، صید ماهی‌های استخوانی از اواسط مهرماه آغاز شده و تا فروردین‌ماه سال آینده در دریای مازندران ادامه دارد. هر ساله مرکز تکثیر، پرورش و باز سازی ذخایر آبزیان شهید رجایی ساری که مسوولیت تکثیر بچه ماهیان را بر عهده دارد، لارو های ماهی را پس از پرورش به وزن هشت تا ۹ گرم، با هماهنگی اتحادیه صیادی پره، یگان حفاظت آبزیان شیلات و حفاظت محیط زیست در رودخانه های استان رها می کند.

طبق آمار شیلات مازندران، هر ساله ماهی سفید بیش از ۵۰ درصد از صید و بیش از ۶۰ درصد از درآمد صیادان مازندران را به خود اختصاص می دهد چرا که تکثیر طبیعی و مصنوعی و رها سازی این گونه طی یک دهه اخیر سالانه تا ۱۰۰ میلیون قطعه نیز رسیده است.

معیشت بیش از چهار هزار و ۲۰۰ ماهیگیر در قالب ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در مازندران از طریق صید در دریای خزر تامین می شود. صید ماهیان استخوانی در دریای خزر در مازندران هر ساله از بیستم مهر آغاز می شود و تا اواخر فروردین ادامه می یابد.

طبق آمار صیادان مازندران در فصل صید گذشته حدود سه هزار و ۵۰۰ تن انواع ماهی‌های استخوانی در دریای خزر صید کردند.

بدون دیدگاه